Studietur til Amsterdam

Af Mette Skautrup, Byrådsmedlem Aarhus Byråd

I hver byrådsperiode tager de enkelte udvalg på en studietur, en tur med et fagligt indhold så vi kan lade os inspirere til hvordan vi kan udvikle vores kommune. I april var jeg i Amsterdam med Social- og beskæftigelsesudvalget.

Mange udvalg tager til Holland og særlig Amsterdam har mange udvalg besøgt. Vi hører i Danmark at vi kan sammenligne os med Holland i mange sammenhæng, jeg er er noget overrasket over hvor forskellige vores samfund alligevel er. Holland er et mere liberalt land end Danmark, hvilket også afspejler sig i deres forvaltninger.

Vi var på mange spændende steder og fik god inspiration med hjem, og vi fik også det med hjem at vi faktisk gør det godt på mange områder, og at vi er væsentlig mere datadreven i vores indsatser og beslutninger.

Hjemløshed
Amsterdam er opdelt i 7 områder, og vi besøgte et område hvor der er høj arbejdsløshed og hjemløshed. De har ikke det nøjagtige tal, men mente der var ca 5000 hjemløse i området, samt 2000 unge hjemløse. Det er en noget anden størrelse end de 570 vi har i Aarhus. De helt store udfordringer er primært misbrug. Der er mange stoffer i omløb i byen, bl a var der et tidspunkt hvor man opfordrede beboerne i centrum til at flytte ud af byen, man kunne ganske enkelt ikke garantere deres sikkerhed (se billede nedenfor). Andre udfordringer er den meget store boligmangel i byen og gæld.

Vi var noget forundret over de alle steder talte om gæld, og det skyldes hovedsagelig at i Holland skal man betale 120 euro pr måned for en sundhedsforsikring fra dit 18. år. Gør du ikke det har du gæld til det offentlige. Det bliver nem til en stor og uoverskuelig gæld for mange, så det er vanskelig at komme på fode igen.

Familiehjælp
I sammen bydel som ovenfor er der åbnet et værested der hedder Homebase der hjælper familier, unge og børn med de opgaver som giver udfordringer i hverdagen. Der er lektiehjælp, socialrådgiver, hjælp til misbrugsafvænning og alt hvad der kan gøre en forskel til at en familie kan tage hånd om eget liv.

De steder kender vi også i Aarhus, men der var et særligt tilbud som fik min opmærksomhed. De har åbnet et supermarked hvor de familier der ikke har penge til mad kan komme og ”handler” uden beregning. Deres kendskab til beboerne i lokalområdet gør at de ved hvem der har behov for at komme i butikken.

I stedet for priser foran varen kan man se hvem der har doneret varen, og det er både virksomheder og private.   Jeg har efter vi er kommet hjem fra turen haft kontakt til Kirkens Korshær for at plante ideen hos dem.
Bilen på billedet er en slags borgerservice der rykker ud med forskellige ydelser, i dag omkring job, og i aften hjælp til fx udsatte pige. Alt sammen for at komme i dialog med dem som er vanskelig som offentlig myndighed at få i tale.

Top-600
Det kalder kommunen en særlig indsats de har omkring kriminelle. De arbejder ud fra at dem som ikke betaler skat. Deres erfaringer er at det er fordi de fleste har en anden, ikke lovlig, indtægt. De har udviklet en metode hvor de arbejder med hvordan de får kontakt, og hjælpe en del ud ad den karrierevej. Det var et meget spændende projekt, hvor de også sideløbende arbejder med de små brødre til dem på listen.

Man kan altid spørge sig selv om det er pengene værd at tage på sturetur, her vil jeg sige det anhænger af indholdet. Vi skal nu i udvalget arbejde videre med noget af det vi oplevede – det hele er ikke beskrevet her.