Nyt fra regionen

Af Purnima Erichsen, Regions- og Byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti

Sundhed er et af de områder, der optager danskerne –  unge som ældre og uanset hvor man bor i regionen . Det kommer til udtryk op til diverse valg – kommunal-, regional- såvel som folketingsvalget, hvor danskerne ofte nævner sundhedsområdet som et af de mest betydningsfulde felter for dem, hvis ikke den mest betydningsfulde. Det er ikke underligt, når man tænker på, at et godt helbred er en kardinal forudsætning for at leve det liv man nu ønsker. Derfor er regionspolitik vedkommende, hvor sundhedsområdet  herunder hospitaler og aflønning af almen praksis ligger i regi af regionerne.

Budget og besparelser
Regionerne har fået ansvaret for at løfte sundhedsopgaverne, mens økonomien er nationalt styret. Ved seneste budgetforlig måtte regionen desværre igennem en større sparerunde,  og især to områder har fyldt i udgiftsposten –  merudgifterne til forøget lægebesøg (praktiserende læge) samt tilskudsmedicin som f.eks. den meget omtalte Ozempic der steg med mere end 200 mio. fra 2023 til 2024. Til trods for store besparelser har vi fået sat aftryk ved seneste budgetforlig ved bl.a at tildele midler til styrkelse af kræftområdet og robustgørelse af psykiatrien.

Kapacitetsudfordringer og gentænkning
Det er ikke alene økonomien der er en udfordrende faktor i regionen, men også arbejdsstyrken med mangel på flere faggrupper. Efterspørgslen på sundhedsydelser og den kapacitet, der er til rådighed i sundhedsvæsnet hænger desværre ikke sammen. Der er fortsat en del ventetider bl.a på scanningsområdet og operationer, hvor man ved ekstra aktivitet på de offentlige hospitaler og ved brug af privathospitaler prøver at minimere ventetiderne for patienterne.

Det er stadig ikke nok, desværre. Den demografiske udvikling med at vi bliver flere medborgere der får brug for hjælp, samtidig med at det er små årgange der skal løfte opgaven nu og i fremtiden, giver en ubalance og vi må gentænke, hvordan vi får opbygget et bæredygtigt sundhedsvæsen. Den proces, såkaldt transformation af vores regionale sundhedsvæsen er i gang. En af løsningerne er øget brug af teknologi og digitale løsninger, som der allerede arbejdes med, både i psykiatrien og i såkaldt somatikken. En anden del, som vi i Det Konservative Folkeparti også er fortaler for, er forebyggelsesdelen – dette meget gerne i samarbejde med den øvrige del af sundhedsvæsnet, der ligger udenfor sygehusregi.

Den nye vagtlægeordning
Den 1. marts trådte den nye vagtlægeordning i kraft, således det er Region Midtjylland, der har overtaget Lægevagtens opgaver om natten. Nummeret til lægevagten er den samme, men der er så at sige nye ansigter, der overtager funktionerne. Flere af os regionspolitikere har haft en vis skepsis over den nye ordning, men vi har indtil videre hørt, at ordningen har fået en god start.

Tilfredse patienter
Der er netop frigivet en landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelse, som viser stor tilfredshed blandt patienterne. Patienterne er overordnet set ganske tilfredse med vores hospitaler. Det er vigtigt at huske på, at der til trods for besparelser og store mediesager leverer vores dedikerede og dygtige personale en stor indsats  for syge og tilskadekomne medborgere hver eneste dag, året rundt derude på hospitalerne – både i den  vestlige og østlige del af regionen.

Regionernes fremtid
Midt i april afholdtes Danske Regioners generalforsamling og topmøde i Aarhus og konferencen var velbesøgt. Statsminister, finansminister og andre repræsentanter fra regeringen, partiledere heriblandt vores egen Mona Juul, repræsentanter fra patientforeninger, interesseorganisationer mødtes med regionsrådsmedlemmer fra hele landet  for at drøfte sundhedspolitik. Ikke overraskende fyldte sundhedsstrukturkommissionens rapport, der forventes at komme efter EP valget 9. juni og før Folkemødet midt i juni.

Vores parti har traditionel været imod regionerne, men jeg hører ikke længere partikolleger tale om nedlæggelse af regionerne, for hvad skulle alternativet være? Skal staten styre sundhedsvæsnet? Hertil kan vi  måske tage SKAT som eksempel. Dertil er sundhedsområdet nok for borgernært. Samtidig bliver det for diffust og spredt i for små enheder, hvis kommunerne skal styre sundhedsområdet. Omvendt har den nuværende regionalestruktur også sine mangler. Jeg mener, vi skal hele tiden være nysgerrige på om vi kan gøre tingene klogere og bedre, så måske er det en ide at bevare regionerne, men ændre strukturen?

Vi ved ikke, hvad der står i den rapport, men indtil da arbejder vi, de borgerlige stemmer, fortsat og ihærdigt på at styrke sundheden i hele regionen.