Nyt sammenhold og nye tider i EU

Af Marcus Knuth, Kandidat til Europaparlamentsvalget for Det Konservative Folkeparti

Jeg tror, at valget til Europa-Parlamentet den 9. juni i år bliver den mest spændende Europa-valgkamp i nyere tid. Ruslands angreb på Ukraine og trusler mod Europa har bundet os tættere sammen end nogensinde. Vi står sammen om støtten til Ukraine og sanktionerne mod Rusland, vi står sammen om at opbygge et langt stærkere forsvar, og vi står sammen om et fremtidigt Europa, der er selvforsynende med grøn, bæredygtig energi.

Det lyksalige og samtidig paradoksale ligger selvfølgelig i, at Putin nok havde forventet det modsatte, da han angreb Ukraine: Et splittet EU og et splittet NATO. I stedet fik han et samlet EU og nu også Finland og Sverige som nye NATO-medlemmer.

Det glæder mig, at vi går en valgkamp i møde, som i mine øjne handler om at styrke EU, så vi går en tryg og fri fremtid i møde. Tidligere Europa-valgkampe har alt for ofte handlet om den yderste højre- og venstrefløjs kritik af EU og deres ønsker om at trække Danmark ud af EU.

Jeg besøgte for nylig Europa-Parlamentet, hvor jeg mødtes med vores konservative kollegaer fra den store, indflydelsesrige konservative EPP-gruppe. Her er vi danske Konservative det eneste danske parti, der er medlem. Jeg hørte fra vores svenske og tyske kollegaer, at man efter valget i juni forventer, at der bliver etableret en ny kommissærpost for forsvar og et forsvarsudvalg i Europa-Parlamentet. Der er nemlig et massivt behov for, at vi i EU fremadrettet koordinerer vores forsvarsproduktion på tværs af medlemslandene.

Derfor er jeg glad og ydmyg over at få lov til at være vores lokale kandidat her i Østjylland og samtidig en af partiets ’top-tre’ nationale kandidater til EP-valget sammen med Niels Flemming Hansen og Birgitte Bergman. Skulle jeg blive valgt, ville jeg elske at drage nytte af mine syv års erfaring fra Folketingets forsvarsudvalg og fra min tid som chef for EU-Politimissionens ambassadesamarbejde i Afghanistan. Jeg tror, at den slags erfaring kan bidrage positivt i fremtidens Europa-Parlamentet.

Ligeledes håber jeg at drage nytte af mine år i Folketinget som udlændingeordfører. Under flygtningekrisen i 2015 var jeg med til at forhandle mange af de opstramninger, der gjorde, at vi i Danmark ikke endte så katastrofalt som i Sverige. Ironisk nok ønsker man i dag i Sverige og i store dele af EU at kopiere den danske udlændingepolitik. Det arbejde hjælper jeg gerne med. I mine øjne er det afgørende for vores fælles fremtid, at vi har et stærkt fælles forsvar, og at vi værner om EU’s ydre grænser.

Slutteligt er det vigtigt, at Danmark har en stærk stemme, når det gælder dansk erhverv og den grønne omstilling. Vi skal sikre, at vores grønne omstilling også breder sig i resten af EU, og vi skal sikre, at vores danske virksomheder altid har de bedste betingelser og konkurrencevilkår.