Folkehusene er ikke kun en bygning

Af Peter Sporleder, Byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti

Nogle gange kræver en sag, at man siger tydeligt fra. Det gjorde jeg i december 2023, da jeg ifølge den lokale presse smækkede med døren, da jeg forlod styregruppen, som er nedsat til at følge udviklingen af fremtidens Folkehuse her i Aarhus.

Jeg smækker sjældent med døren. Men jeg anerkender, at jeg sørgede for, at mit farvel til styregruppen var tydelig, for det var vigtigt for mig at skabe synlighed om årsagen til, at jeg gik ud af døren.

Der er nemlig to gode grunde: Rod og uordentlighed overfor brugerne af Folkehusene.

Der var alt for mange forviklinger og alt for lidt borgerinddragelse. Det medførte usikkerhed og utryghed hos brugerne. Det satte tanker i gang.

For vi skal tænke os om, når vi vil ændre noget, og vi skal huske at inkludere og ikke tale hen over hovedet på dem, det hele handler om. Forløbet omkring udviklingen af fremtidens Folkehuse gjorde mange af vores ældre borgere utrygge. De kunne ikke gennemskue processerne og anede ikke, om deres lokale folkehus skulle bevares eller lukkes ned. Det er hverken demokratisk eller ordentligt.

Man kan ikke skabe solide, inkluderende fællesskaber, hvor borgere skal føle sig velkomne, hvis vi ikke tager deres stemme med.  Derfor smækkede jeg med døren. Men man skal være sikker i sin sag. Det var jeg her. Det vidner de mange høringssvar også om. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg kunne gøre en større forskel for brugerne af Folkehusene udenom styregruppen, råbe rådmanden op og ruske forvaltningen lidt på plads. Sådan kan konservativ politik også være en gang i mellem.

I sidste ende handler det dog ikke om døre, der smækker, debatindlæg eller om man er med i styregrupper.

Det drejer sig om, at vi politikere skal sørge for, at det vi gør, giver mening for borgerne og husker at inddrage dem. I denne sag handlede det helt konkret om Folkehusene.

De er blevet et godt billede på, at de ældre borgere ikke er usynlige brugere uden en stemme. De skal høres. De er eksperterne. De ved, hvordan Fremtidens Folkehuse bedst kan tilbyde gode faciliteter og værdifulde fællesskaber. Det er en bygning, vi er sammen om at bygge op.